top of page

Danske Invest DM TRI Serien #1 Ikast

In Depth race rapport og debrief.

Never race to be nr.1 always race yourself (it might get you the 1´st place faster) citat: Martin Haastrup Ishøi.

Denne rapport skulle være om mit eget første race i sæsonen 2016, men da jeg lå syg op til, bliver dette mere en indsigt i min trænerrolle overfor en af mine atleter, Maja, som samtidig er min kone, medlem af Herlev Tri og motion og hendes første race for sin nye klub. Der vil også undervejs være noget om Jesper og Niels, der også kørte race i IKAST.

Torsdag d. 21.:

Martin: Lå syg hele natten og hele dagen, tabte 5 kg på et døgn (jeg vejede mig onsdag morgen 83 kg. og igen fredag morgen 78 kg.) og var fuldstændigt drænet for energi, håbløs situation 3 dage inden årets første race.

Maja: Havde en travl dag med syg mand (den frygtelige og ekstremt farlige mandeinfluenza) og datter der skulle i skole og hentes + 8 timers arbejdsdag. Efter at have været på arbejde hele dagen og hentet barn, skulle turen også ind forbi Endurance Sport og bestille to-delt tri sæt, til de længere konkurrencer senere på året, Dagen løbepas måtte udgå, der ellers havde set sådan her ud: 25 min. pace: 4:44 - 4:33 Træneren sagde ok, for han var jo syg og super medgørlig.

Fredag d. 22.:

Martin: Klargøring af cykler...... Kroppen havde det bedre og muligheden for at køre race lørdag blomstrede i mit hoved (en ekstrem dårlig idé) men jeg fik feber ud på eftermiddagen da cyklerne var gjort klar til race.

Maja: Ud og cykle fra morgen stunden træneren havde beordret flg:

15 rolig PZ2 3 X (3 min. allout PZ5 + 3 P) 15 Rolig PZ2

+ at alt på cyklen skulle kontrolleres, og at turen skulle køres i faktisk race setup.

Det skal til denne historie fortælles at alle deltagere til DM sprint i Ikast, modtog denne mail onsdag:

Information om Danske Invest DM TRI seriens 1. afd. Ikast

VIGTIG INFORMATION – Du bedes derfor være meget omhyggelig med at læse denne.

Spørgsmål bedes mailet til henrik.larsen@triatlon.dk

Sikkerhed fremfor alt

Vejrudsigten for stævnedagen er således, at Dansk Triatlon Forbund ønsker at have mulighed for at trække ”sikkerhedskortet” og på dagen ændre regler for stævnets gennemførsel. Vi har under linket beskrevet hvilke ændringer i konkurrencereglerne vi allerede nu har lavet og hvilke muligheder der er for ændring af selve afviklingen på dagen.

I følgende link kan du se mere info om hvorledes netop DU forbereder dig til på lørdag!

Hvilket medførte at grundet vejret, var det påbudt at alle atleter skulle bære vinterjakke + hue under cykling og løb, og hvis vejret blev helt skidt, ville det blive ændret til en Duathlon istedet med 2 km. løb + 18 km. cykel + 4 km. løb.

Så klargøring til stævnet og decideret race setup, var svært at gøre sig klar til. Aftensmaden bestod af kylling i grøntsager og broccoli :) Morgenmaden til Ikast blev også klargjort, og denne bestod af et stk. omelet med blandede grøntsager - en morgenmad der har fungeret siden 2014 og som kan indtages kold og varm.

Lørdag: (Herfra kun Martin)

Martin: op kl. 05:00 ud i bilen og afsted mod IKAST ca. 3 timers køretur. Vejret ser fantastisk ud og

Maja virker klar, er sindsygt glad for at være blevet frisk nok til at være med på sidelinien, og glæder mig også til at se om målsætningen for Maja holder hele vejen (Hun har en ambition om at køre i top 3 i hele serien), vi samler Niels op i Slagelse og sætter kursen mod Ikast, alle er spændte og vejret er fantastisk. Jeg har i ugerne op til stævnet, haft god dialog med den stævneansvarlige i Ikast ”Torben” og føler mig klædt godt på, til at hjælpe de tre Herlev Tri og Motion atleter med seneste nyt og andet om stævnet.

Ankomst i Ikast:

Ved stævneområdet ser vejret relativt godt ud, men det er stadig koldt ca. 4 grader, Maja og Niels checker ind, og jeg får en sludder med div. kendte ansigter inkl. Torben som giver de sidste opdateringer. Relativ kort tid efter bliver restriktionerne med hensyn til jakke og hue fjernet, hvilket glæder de fleste.

Nu er Jesper kommet til Ikast, og virker klar. Gode øjne og højt humør (mit første stævne som cheftræner for Herlev, så kigger en del efter spændingsniveauet det næste stykke tid hos atleterne) en god indikation på at cyklen skal straffes. En sidenote kunne være, at Jesper er en afsindigt dygtig cyklist i mine øjne, og det er en gave at have en så erfaren rytter som cykeltræner i klubben, så jeg glæder mig ret meget til at se ham i aktion. Vi tager en kort snak om forventninger, som er top 2 på cykling, svømningen skal bare gå ok, samt at benene burde kunne holde til 4 km. fuld gas... :)

Niels har jeg ikke nævnt så meget om, da træningen ikke har siddet i skabet op til stævnet og dette skal køres som træning, men jeg kender også Niels fra BTC-tiden og han kører ikke for træning til stævner, så når alle undskyldningerne er fejet væk, står der en meget klar og fokuseret Niels tæt omkring mig. Han kan genkendes på musik i ørene og en slående stilhed, Et godt tegn på at han er fokuseret og klar (måske en anelse nervøs).

Maja er også klar, hende kender jeg, så jeg ved når hun er klar. Hun virker rolig og med en raceplan, hvor målet er, at vi forbedrer tiden fra Haslev sidste år og måske giver det et podie i Ikast........ Og hvorfor er dette så målet, Da det at dyrke triathlon er en udholdenhedssport, og hvor der er så mange ubekendte vil det være en nedadgående spiral at satse på podier istedet for procesmål. Dels ved vi jo aldrig hvor meget de andre har forbedret sig, Dels kommer der hele tiden nye atleter, og sidst men ikke mindst, kender vi ikke de andres raceplaner.

Så målet er til alle konkurrencer for alle atleter jeg rådgiver, at vi kigger på dem selv og kun dem. Det nytter simpelthen ikke noget, at ligge at jagte sig død på cyklen, for at komme i T2 og finde ud af, at den man jagtede ikke kan løbe, og man derfor har spildt sine kræfter unødigt, og ikke har energi til den afgørende 2 km slutspurt. Det er meget vigtigere for Maja at komme hjem, analysere resultaterne og ligge en plan derfra, Det er spildt energi, at gå at være skuffet over en 5. plads, når nu hun har forbedret sig 4 minutter fra sidste år på en sprint, mere om det senere.

Racet fra mit synspunkt går rigtigt godt, og jeg notere mig flg. på atleterne.

Maja: Godt ude af vandet, bruger alt for lang tid i T1 01:03 (dette pga. af et tilbage løb fordi et ærme er ude af skifte kassen og for lang tid på på cykelmount), Positivt: demount af cyklen ser godt ud, vi skal hjem og kigge cykeldata, Lidt for lang tid i T2 01:01 pga. en væltet hjelm og langsom sko skift, Fantastisk løb.

Niels: Først ude af vandet fantastisk 07:16, Langsomt skift i T1 00:57, vi skal arbejde med cykling, Løbet ser ok ud, rigtigt godt T2.

Jesper: Vi burde kunne finde 10 sekunder på svømning :), Enestående cykling, Virkelig dårlig demount og er heldig ikke at få straf. Skal kende skiftezonen bedre, så man er opmærksom på linien, Gode skift + godt løb, potentiale til podie hvis vi får svømningen med.

Alt ialt en rigtig god første konkurrence på året. Alle virkede tilfredse og klar over hvad der gik godt og skidt, så der er noget med hjem at arbejde med.

Vi tog afsted fra Ikast og videre til konfirmation, så en god lang dag.

Dette er klart en af mine favoritstævner, dels er muligheden for at få mange atleter over stregerne der, dels er der børn der kører race (det er bare for vildt at se), sidst men ikke mindst kan man for en overskuelig træningsmængde og pris køre de måske mest vel arrangerede løb i Danmark sammen med sine klubkammerater. Slutteligt er det bare virkeligt fedt at vise klublogo og forhåbentligt telt frem, når vi kommer Sjælland.

Nu til den mere nørdede side.... og man kan vælge at hoppe fra her.

Maja 2015 Maja 2016 Bedste AG-tid Kvinder Difference

Svømning 08:59 05:54 5:40

T1 00:41 01:03 0:57 +0:06

Cykling 33:23 32:17 28:43 +03:34

T2 00:54 01:01 00:39 +0:22

Løb 18:28 18:34 15:59 +02:35

Altså en potentiel forbedring på: 7:37 hvis hun var den bedste på alle disciplinerne (jeg har ikke medregnet svømning, da vi er ret overbeviste om at der er fejl i tiden, på dem der svømmede i Maja´s bane. Vi kan se på vores egne data, at hun mangler at svømme 50 meter, og det gør de andre på banen også, da de alle blev trukket op på samme tid uden overhalinger. Jeg har sendt min klage afsted til DTriF, Det ændrer ikke på 5. pladsen, da den ville holde selv med 50 meter ekstra).

Det er dog ikke realistisk at hente alle 07:37, men nogle burde kunne hentes f.eks 28 sek. i T1+T2, I alle de sæsoner hun har kørt, har disse siddet i skabet, bortset fra skopåtagningen, som der bliver øvet på, men det er et sted, hun altid har vundet tid, og i dette tilfælde er de 28 sek. nok til en fjerde plads (10 sek. havde været nok). Vi burde kunne hente lidt på cyklingen også ca. 30 sekunder måske mere, når hun rigtigt er kommet på den nye cykel og kender denne. Potentialet er ihvertfald tilstedet. De test vi har kørt CP5 og FTP ved vi, at der ligger 25% potentiale og gemmer sig lige nu, som vi skal have trænet frem.

Derfor er procesmålene så vigtige og udviklingen op mod målene er altafgørende. For hvis hun ærgrer sig over, at der ligger ca. 3:00 minutters forbedring fra første stævne til i år og til det netop overståede, ville de mange timer i svømmehallen være spildte. Hun har ca. hentet 2 min. på de 400 meter her, og er blevet ca. 1 minut hurtigere på cyklen, det kan vi se på test. At konkurrenterne så er endnu bedre, hatten af for dem og fuld respekt.

Et andet billede hvor jeg kan følge atleter er dette:

Gul = træningsstress (er presset for hårdt i forhold til den periode du skal ind i), i dette tilfælde knækker kurven nedad omkring d 11/4 fordi hun skal køre konkurrence i Ikast og skal derfor ikke være træt.

Lilla: Trænings mængden inden for de sidste 7 dage

Blå: massivkurve.... og den der for mit vedkommende er vigtigst, Hvordan er formen, er den opadgående eller nedadgående, i dette tilfælde er den heldigvis opadgående da vi er ved at ramme sæson start på de korte distancer..

Det er igen afgørende at vi følger vores egne planer og holder os til dem, for at opnå det fulde potentiale sæsonen er lang, og delmålene er mange, men vi har en plan og jeg kan vise den til atleterne, så de kan se, at de er på rette vej med deres formkurve, og hvis den knækker, kan vi hurtigt sætte ind og tilpasse.

Det er også derfor periodiseringen er så vigtig. Får kroppen den hvile den skal have og ikke mindst, træner jeg det rigtige på de rigtige tidspunkter, så det ikke er ren ”mudder træning” men specifik målrettet træning mod et givent mål?

Dette er så absolut ikke en salgstale, men langt højere en lille bøn om at I kigger på JERES mål og JERES træning og ikke måler jer med andre, der muligvis har et andet potentiale end jer selv. I skaber jeres egne drømme og opnår dem. Sådan én som mig, elsker at hjælpe jer til at opnå dem.

#racerapport

bottom of page