top of page

Løbetræning

 

Vi lægger stor vægt på, at alle ved hvad fokus er ved hver træning. Det gør det som lettere at forstå hvorfor pausen mellem intervallerne skal have en given længde eller hvorfor intensiteten i træningen skal være som den er. Uanset hvilken distance man træner til, er der tre aerobe (arbejde med ilttilførsel til musklerne) parremetre der skal arbejdes med – Vo2 max – Arbejdsterskel – Udholdenhed. 

(Vi har lavet en beskrivelse af hvert område Nederst)

Vi har valgt at koncentrere løbetræningen, omkring to parrametre: 

  • Vo2 max 

  • Arbejdsterskel. 

Den bedste måde at træne begge disse områder er ved interval træning. Derfor vil I opleve at træningerne hovedsagligt vil bestå af Aerobe intervaller.

 

VO2 MAX:

Triatleter har brug for at træne VO2 max, da det øger slagvolumen. Øget slagvolumen betyder, at hjertet bliver stærkere og kan pumpe mere blod ud ved hvert slag. Det giver også en lavere puls, da hjertet ikke behøver at slå så mange gange for at få den samme mængde blod rundt i kroppen.

Der sker en øgning i kapillærerne omkring musklerne, hvilket bevirker, at der kan optages mere ilt fra blodet til musklerne. Blodsammensætningen ændrer sig også under VO2-max træning, så hæmatokritværdien øges og blodvolumen bliver større. Når VO2 max forbedres, medfører det, at det samme arbejde kan udføres med lavere intensitet. VO2 max træning er ikke muskelspecifik. Man kan derfor godt træne VO2 max med alternativ træning.

 

ARBEJDSTÆSKEL:

Under gennemførelsen af et Triathlon stævne, skal pulsen være så stabil som muligt, hvilket er nødvendig, når der skal arbejdes i mange timer. Er der perioder, hvor pulsen ryger op, vil det udtrætte musklerne, og de vil få vanskeligt ved at klare de mange timers arbejde.

Arbejdstærskelen har derfor stor betydning, da det er den puls / intensitet, som man kan arbejde i over længere tid. Det optimale for en triatlet under Ironman er, at pulsen er ”steady sate” med en intensitet 

på 72%. - Olympisk distance 90 - 95 %

(Arbejdspuls – hvilepuls) : (maxpuls – hvilepuls) = intensitet/ pulsprocent

 

UDHOLDENHED:

Aerob udholdenhedstræning øger kroppens mulighed for at kunne klare længerevarende arbejde.

Udholdenhedstræning øger musklernes evne til at økonomiserer med energiforbruget.

Udholdenhed er muskel specifik, så det skal trænes i alle tre discipliner.

 

bottom of page